Tayland Püf Noktalar
TAYLAND PÜF NOKTALAR
Tayland yolculuğumuz sırasında aklımızda kalan genel konuları ”Tayland püf noktalar” adı altında derledik. Maddeler halinde bakalım.
- Her yerde; en küçük işletmesinde dahi kutsal bir bölüm var ve mutlaka oraya mum dikiliyor temizlenip ikram yapılıyor. Bunlara ruh evi (spirit house) deniliyor. Animizm inancı yaygın.
- Krala ve kraliçeye taparcasına bağlılar. Vücut bütünlüğünüz için kral ve ailesi hakkında kötü konuşma kesinlikle yapmayın denildi. Misal gittiğimizin 2.günü her yerde kraliçenin resmi vardı ve devasa kutlamaların geride bıraktığı malzemeler olduğu aşikardı. Öğrendik ki 2 gün önce kraliçenin doğum günüymüş ve milli bayram olduğu için tatilmiş ve eğlenceler olmuş.
- Trafik sağdan akıyor.
- En pratik ve rahat ulaşım tuk tuk lardır. (bir çeşit motor taksi-üstü kapalı önden motor çeker arkası 4 kişilik karşılıklı oturma yeri olan bir alana sahip)
- Taksiciler ve tuktukcular bir yere götürünce önüne kadar mutlaka bırakıyorlar. Çok nazikler bu konuda.
- Otobüs durağı, tren garı gibi yerlerde “Only Monk” diye bir yazı görürseniz bilin ki sadece kesişlere ayrilmis yerlerdir. Kaldı ki otogar, hava limanı gibi pek çok yerde bu yazıyı gördük.
- Keşişlerde dahil olmak üzere herkes feci telefon bağımlısı
Budhaya aşırı düşkünler. Budizmde kafa çok önemli. Taylılarla esprileşirken bile hatta bir çocukla konuşurken, severken bile kafasından sevmeyin. Kafa kutsaldır Budizmde..
Toplu taşıma;
- Otobüsler muhteşem, konforlu, ikram şahane. Ancak cok hızlı ve savruk kullanıyorlar. Biz tırstık.
- Otobüsleri çok rahat yarı yatak gibi açılıyor.
- Ayrıca poşetlenmiş hijyenik bir yastık ve battaniye veriyorlar.
- Türkiye’de olmayan derecede konforlu. İkram ve hizmet iyi. Gördüğüm en iyi otobüs ve hizmeti, klimalı ve oldukça hijyenik.
- Güneşten dolayı genel olarak uzun kollu ve alt tarafı da uzun paçalı giyiyorlar. Halkı aslında açıklığa pek iyi bakmıyor. Yerlileri daha mutaasıp giyiniyor. Hatta pek çok tapınağın girişinde kapalı uzun kollu giyinme şartı aranıyor. Ancak turist velinimetleri olduğu için hiç anormal bakmıyorlar turistlerin açık giyimlerine.
Tuvaletler;
- Tuvaletler genel olarak temiz. Pis tuvalete denk gelmedik sayılır.
- İnsanlarda temiz. O sıcağa, yedikleri aşırı soğan, baharata ve uzun kollu giyinmelerine rağmen kötü kokanına denk gelmedik.
- Klozetlerde taharet musluğu yok. Onun yerine yan tarafa ekstra su fışkırtan banyo çeşmelerinden koyuyorlar.
- Chang Mai otobüs terminalide disardan pis görünüyordu ama tertemiz çıktı; ve tuvaletler 3 bahttı 🙂
Bangkok;
- Bangkok’ta hava okadar kirli ki çoğu kişi maske takıyor.
- Bangkok feci kalabalık ve trafik korkunç. Büyük bir sorun(az daha uçak kaçırıyorduk).
- İndirim yapılabiliyor; ancak bir yerden sonra kestirip atıyorlar. (Türk müşterilerinin pazarlığından bıkmışlar anlaşılan) 🙂
- Her yerde korkunç derecede elektrik kablosu kirliliği var. Başkentte en çok.
- Sokak satıcılarından yemek almak hiç te rahatsız edici değil, lokantalardan daha temiz geldi bize. En azindan gözünüzün önünde hemence pişiriveriyorlar.
- İngilizce aksanları çok kötü.
- Çöp kutusu bulmak çok büyük bir mesele saatlerce elimde çöplerle dolaştık.
- Taksicilerle mutlaka pazarlık yapın.
- Seven&Eleven lar Tayland’ta hayat kurtarıcınız olacak.
- ATM lerden para çekilebiliyor. Ancak komisyon alınıyor. Biz 5000 baht çektik 200 bahtı komisyon oldu.
- Alışverişte mutlaka pazarlık yapın.
- Hırsızlık veya kapkaç hiçte bahsedildiği gibi bir oranda değil. Hep çok saygı gördük ve bu gibi şeylerle karşılaşmadık. Türkiye’de çok daha fazla kapkaç, gerginlik ve hırsızlık var.
- Bu kadar yağmurlu bir ülkede bile dışarıda elektrik prizi vardı. Her yer kablo.
- Kredi kartı genelde geçmiyor(geçen yerlerde %3-5 komisyon alınıyor). Yanınızda bol bol nakit bulundurun.
- Biralar şahane ve ucuz. Tiger ve Chang ulusal biraları. Fakat pek çok marka birayı da bulabiliyorsunuz.
Trafik:
- Eger gezmek için motor kiralarsanız bu iyi bir fikir, ancak motorsikletinizin plakasının fotosunu mutlaka çekin. Çevrede binlerce var. Karıştırabilirsiniz.
- Motorsiklet taksiler ,trafik sıkıştığında kurtarıcınız olabilir. Yalnız tek tek binebiliyorsunuz ve eğer zorda kaldığınızı farkederlerse çok para istiyorlar (10 km lik yola bir kişi 400 baht istediler misal).
- İşe giderken sabah 8 gibi ve iş çıkışı aksam 5 gibi aşırı bir trafik var .
- Taksiciler hic acele etmiyorlar, herkes aşiri yavaş hareket ediyor. O korkunç trafik sıkışıklığına rağmen bir defa bile korna sesi duymadik. İnanilmazlar. Bir kere bile bağıran çağıran küfür eden şoförler göremezsiniz. Sakinlerdir.
- Taksilerin orta dikiz aynasında mutlaka totemleri asılıdır. Bir tür çiçekli kolye. Kimileri gerçek kimileri sahte çiçekten yapılıyor ve trafikte bunları yapıp satan satıcılar görebilirsiniz.
- Türkiye’den Bangkok’a Katar( Doha) havalimanı aktarmalı(14-30 saatlik) uçuşlar olduğu gibi, Türkiye’den Thailand’ın güneyi Phuket Havalimanı’na da direkt aktarmasız 9 saatlik uçuşlar var.
- Bangkok’un Suarnabhumi Havalimanından Khao San Road isimli ünlü sırt çantalılar sokağına gelmeniz 20-25 dakika sürüyor.
- Havalimanından Khao San Road’a ister metro isterse taksiyle gidebilirsiniz. Metro çok daha ucuza gelecektir. Hem de camlarından Bangkok’u izlemek için metro tercihi çok daha iyi olabilir.
- Suyu pipet ile içmek gibi bir alışkanlıkları var. Şişeden içenine denk gelmedik.
- Budha’yı herşeye karıştırmak gibi bir özellikleri var. Budha’nın etinden sütünden derisinden derken kazanmadıkları para yok. Bu Budha şeklindeki armutlar da cabası. Daha küçükken armut dalında kalıba sokuluyor ve büyüyünce bu hale gelmesini sağlıyorlar. Resmen Budha’nın sırtından geçiniyorlar. Evet tam bir çakallık. Günümüzün kare şeklindeki karpuz, kavun, ayva ve armutların fikir babası da işte bu dalında armut Budha yetiştiren kişidir.
- Pirinç pilavını tuzsuz yapıp ekmek yerine kullanmak her sofranın adeti.
- Turistlerin Budha gibi oturup onu taklit ederek fotograf çekinmesinden hiç haz etmiyorlar bazen uyarıyorlar.
- Tayland’ın para birimi Baht. Oldukça değersiz bir para. Türk olduğun için kendini zengin bile hissediyorsun:) 100 baht—->3dolar.
Coğrafik Özellikleri:
- Matematik konumuna bakacak olursak; enlemleri 5-20 kuzey, boylamları ise 98-106 doğu şeklinde. Yani bir kuzey yarımküre ülkesi ancak ekvatora çok yakın olduğu ve dönenceler arasında yer aldığı için güneş ışınları büyük açılarla düşüyor ve hava çok sıcak oluyor. Bu sıcak hava beraberinde kuraklık değil de denizden rüzgarla gelen nemli havayı getiriyor ki özellikle güney kesimde muson patlaması adı verilen ve bazen de sellere neden olabilen yağışlara neden oluyor. Bu yağışların adı ”muson yağmurları” olup yörenin ikliminin genel adıdır. Bu yağışlar genellikle yazın(temmuz-ağustos-eylül) düşer. Bu yüzden oraya tatile gideceklere daha çok kış aylarında gitmeleri önerilir. Bu yağışlarla beraber yörede muson ormanları oluşmuştur. Bu ormanlar Tayland’ın can damarı olup; yörenin mobilyacılık ve ahşap oymacılığı sektörünün de ana ham maddesini oluşturmuştur.
- Tayland’ın doğusu ile batısı arasında yerel saat farkı azdır. Çünkü daha çok kuzey güney yönünde uzanan; doğu batı yönünde çok geniş olmayan bir ülkedir. Tayland’da doğu batı arasında 32 dakikalık saat farkı vardır. Ülke tek bir ulusal saat kullanır. Türkiye ile arasında ise 4 saat yerel saat farkı vardır.