Milyonfest-Erdemli Su Plajı 2017
MILYONFEST-ERDEMLI SU PLAJI 2017
YER:
Mersin Su Plajı
Merkezden Antalyaya doğru çıkışa yakın Erdemli civarında bir halk plajı. Suyu özellikle sabahları güzel. Kamp yapmak için ideal bir alan.
TARİH:
8-9-10 eylül 2017
ÜCRET:
Günlük:50 TL ,
Kombine 80 TL
Kamp +Kombine 100 TL idi.
FESTİVAL İÇERİĞİ:
* #%100 Music ve #Çadırını kap gel mottosu ile Milyon Yapım Prodüksüyonuyla yapılan bir etkinlikti.
*Etkinlikle ilgili, her an gerek instagram, gerekse facebook ve twitter hesaplarından bilgi ve haberlendirme akışı sağlandı.
*Biletler Biletix ve ayrıca kapıdan da alınabiliyor.
*Herhangi bir bilgi yada soru için yetkili kişilerin iletişim no ları danışma hattı afişlerinde vardı.
*21 Tane grup sahne aldı. Her grup ve sanatçının çıkacağı saat afişlerinde net olarak belirtilmişti ve bir aksaklık olmadı.
*Festival 8 Eylül Cuma 15:00 da başlayıp- 10 Eylül Pazar 22:30’a kadar devam etti.
*Sahne grupları dışında sahne aralarında ve öncelerinde çeşitli etkinlikler yapıldı ama kesinlikle yeterli değildi. Konser araları sönüktü.
*Ses düzeni çok iyiydi. Konser de sahne alan sanatçıya göre farklı gösteriler vardı. Özellikle Hayko Cepkin sahnesi görsel şöleni çok iyiydi. Dev ekrandan gözlerimizi alamadık.
*Kapı açılışı 8 eylül Cuma saat 15:00 da oldu.
KAMP ALANI:
*Kamp atma konusunda ciddi bir titizlik vardı. Alan belirli bölümlere ayrılmıştı ve bir bölüm dolmadan diğer bölümlere çadır kurmaya izin verilmedi. Bu doğru bir tutumdu yoksa çok dağınık olabilirdi.
*Ancak kombine katılım beklenilenden çok fazla olduğu için kamp alanı tüm titizliğe rağmen aşırı sıkışıktı. Öngörülen alanın yan bölümünü de kamp alanı olarak açıp genişletmek zorunda kaldılar.
*Kamp alanının ormanlık bölümün altında olması öngörülmüştü. Ancak katılımın fazlalığı nedeniyle pek çok kişi çadırı plaja kumluk alanın üstüne de attı. Dolayısıyla güneş birçok kampçıyı rahatsız etti ve plajdaki hareket alanı kısıtlandı.
*Kamp alanında geçen yıl ki gibi bu yıl da mangal yakmama kuralı vardı ve bu mutluluk vericiydi tabi ki. Çünkü rockçı gençlik filan hikaye. Biri Türk ise bulduğu ilk fırsatta o mangalı yakıyor arkadaş. O yüzden bu kural konulmasaydı, gece gece et kokuları eşliğinde arkada Pentagram fon müziği duymanız hiç şaşırtıcı olmazdı yani…Çok yerinde bir uygulamaydı.
*Kamp kombine bilet alan arkadaşlar bu tür rock festlerde güneş altında kalmamak için erken gidip yer kapmaları gerektiğini öğrenmiş oldular.
*Orman altı bölgede kamp yapanlar için de şöyle bir handikap vardı. Arada yürünebilecek düzenli bir yol bırakılmadığı için kendi çadırlarına herkes zar zor bularak ve diğer çadırların ipleri ve malzemeleri bazen de eşyaları üstünden arasından hoplaya zıplaya ulaşabiliyorlardı. Onları gördükçe çadır alanımız azcık güneş alsa da daha iyi bir yerde diye sevindik doğrusu.
HİZMETLER:
*Şarj ihtiyacını gidermek için dev şarj durakları yapmışlardı 3-4 tane. Fakat yeterli gelmedi.
*Duş ve tuvaletler portatifti. Sıcak su için sistem kurulmuştu ancak yeterli gelmedi. Yinede soğuk suyla yıkandığımız oldu.
*Portatif tuvalet ve duşların yanı sıra bir de, plajda denize yakın olan ve üzerinizdeki tuzu kumu temizlemek için , 2 metre kare genişliğinde kare duşluklar konulmuştu. Yani havada duran 4 ayaklı kare bir boru hattı hayal edin. İşte o borulardan delikler olduğunu düşünün işte o küçük deliklerden su akıyor ve o suyla insanlar duş aldılar. Suyu hafif tuzluydu.
*Yemek standları yeterliydi, çeşit çok çok fazlaydı. Ancak bir çok kişi yine de dışarı çıktı yemek için bunun sebebi ise hijyendi.(temizlik bölümünde değinilecek)
*Konser arası etkinlikler ve after eğlenceler çok eksikti. Bir plaj festivali olsa da hiçbir deniz etkinliği ve plaj faaliyeti yoktu. Ayrıca bu kadar gencin bulunduğu ortamda daha kolektif etkinlikler düzenlenmeli ve sportif faaliyetler dahil edilmeliydi. Çünkü “Gençlik demek enerji demek”.
GÜVENLİK:
*Güvenlik üst düzeydeydi
*İçeri girerken (kombine ve günü birlik gelen izleyiciler için ayrı ayrı) verdikleri bileklikleri göstermek gerekiyor.
*İçeri girişte öyle kolay değil yaklaşık 4 turluk bir dönemeç var.Onu tamamladıktan sonra içeri giriş oluyor. Bir nevi izdihamı önlemek amacıyla yapılmış ve doğru bir uygulama olmuş
*4 dönemeçlik yolun sonunda da sizi 4 tane bileklik kontrolü yapan kapı ve 4 güvenlikçi karşılıyor.
*Onlardan geçtikten sonra da iç bölümde bayan ve erkek 5-6 polis karşılıyor. Onlar da girdikten sonra çantanda ne var ne yok her bir şeyi karıştırıp bakıyor ve uygun olmayanları kapıdaki sepetlere koymanız söyleniyor.
Üst maddedeki uygulama her giriş çıkışta efenim evet. Peki uygulamaya neler takılıyor derseniz;
1-Deodorant
2-İlaç
3-Her türlü yiyecek içecek (Tabi bir meyve canavarı Serap için sabah meyve yiyememek travma yaratacağı için, kamp alanına kovboy şapkasının altında kafasının üstünde kocaman 3 erikle girmesini kimse engelleyemedi)
4-Elektronik alet(traş makinesi vs)
5-Basınçlı kutu vs.
6-jilet
7-Toz gıdalar(kahve,çay,oralet vs.)
(Bu zaman zaman sinir bozucu olabiliyordu tabi ki)
*Güvenlik konusu denizde de sürüyordu. Biraz açılmış yüzerken, yüzerek bir görevli geldi ve “lütfen çok açılmayın kontrolü zor oluyor, kötü bir vakanın festivale gölge düşürmesini istemeyiz” dedi. Ne diyelim ALKIŞŞŞŞŞŞŞ…
TEMİZLİK – HİJYEN
*Bu festivalin en çok eleştirilen kısmı buydu. Katılım çok fazlaydı ve bunu kaldırabilecek bir hijyen sistemi kurulamamıştı.
*Banyo ve duş sistemi yetersizdi.
*Tuvaletler portatifti. Ancak su sıkıntısı nedeniyle koku sorununu çözemediler. Tabi bunda insanların tuvalet kullanma bilgisizliği de etkiliydi. Ciddi bir koku sorunu vardı. Ancak şükür ki çadır alanından uzaktaydı. Bu yüzden kamp alanını bu koku olumsuz etkileyemedi.
*Yemek çeşidi çok fazlaydı ancak hijyen sorunu nedeniyle birçok kişi yemekleri dışarda yedi. Yani mesela muhteşem bir döner ve kokoreç standı vardı tamam bu harika, ama onun önünde de muhteşem bir çöp dağı ve sinek dünyası vardı.
*İmece usulü ile çok çabuk ve etkili yapılabilecek temizlik, maalesef sadece görevlilerle hem yeterli yapılamadı,hem de uzun sürdü.
*Bir önceki yıl kamp alanındaki çöpleri toplamak için dev çöp torbalarıyla herkes dolaşır ve yerde bir tane bile çöp bırakılmazdı. Ancak bu sefer bu da yapılmadı ve yığılı çöpler oluştu.
*Yerde, plajda ve kamp alanında pek çok yerde çöp yığınları oluştu. Bir çok temizlik görevelisi olmasına rağmen kollektif çalışılmadığı için yığılı çöp tepeleri bazen saatlerce hatta bazen bir gün aynı yerde yığılı kaldı.
*Bira kahve çay servisleri çok iyi ve yeterliydi ancak sabah ve akşam yemeği sonrası oluşan kuyruklar can sıkıcıydı.
ÖZET DEĞERLENDİRME:
Kamp organizasyonu daha iyi yapılmalı ve daha kollektif bilinçle hareket edilmeliydi. Yemek ve hijyen sorunları hat safhadaydı. Aşırı kalabalıklığın verdiği bir düzensizlik vardı. Kamp alanında herkesin her yerde ve herşeyin herkesin olması aidiyetsizlik yaratıyordu.
Bize göre konser ve sahne performansları harikaydı, ama kamp sisteminde ve yemek-hijyen konularında ciddi aksaklıklar vardı. Seneye bunlarında giderilmesi ile uluslararası çapta bir festivale dönüşeceğine inancımız tamdır. Geçen yıl ki gibi daha aidiyeti olan ama bu yıl ki gibi güvenliğin sağlandığı ve konserlerin etkin olduğu bir festival temennimizdir.
Hepimize seyahatlerolsun.